Prof.Dr.Erdem Yeşilada’nın Doğadan Gelen Sağlık; Bitki Çayları kitabından alıntıladığımız bitkilerin kullanım amaçlarını içeren bilgiler…
Açai Üzümü
İngilizce adı:
Acai berry
Latince adı:
Euterpe oleracea Mart.
Bileşimi:
Antosiyanidinler ve polimerizasyon ürünleri (siyanidin ve peonidin glikozitleri), flavonoitler (orientin, homoorientin, taksifolin, luteolin, krizoeriyol, kersetin, viteksin), klorojenik asit, lipitler (%33-49), steroller, protein (%9-14), vitaminler (A, B1, C ve E) ve mineraller (kalsiyum, fosfor, demir).
Etkisi:
Taşıdığı polifenolik bileşiklerin deneysel olarak (in vitro) tespit edilmiş antioksidan etkisi bulunmaktadır. Ancak meyvelerin insan sağlığında ne derecede etkili olabileceğine yönelik ayrıntılı bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. 2009 tarihli bir çalışmada 12 gönüllüye açai üzümü meyve suyu verilmesi ile kanda antioksidan kapasitesinin belirgin bir şekilde yükseldiği bildirilmektedir. Diğer taraftan, Tropiklerde halk arasında yaygın bir şekilde tüketilen 18 meyve suyunun antioksidan kapasitesinin karşılaştırıldığı 2010 tarihli bir diğer çalışmada açai üzümünün antioksidan kapasitesinin ortalarda yer aldığı gözlenmektedir. Bu bakımdan, popüler kaynaklarda yer alan, açai üzümü meyvelerinin etkinliğine ilişkin tüm sağlık önerileri antioksidan etkisi göz önüne alınarak ortaya atılmış kuramsal etkilerdir. Diğer antioksidanlar gibi kalp ve damar sağlığının korunması, iltihaplı hastalıkların tedavisi ve kanserlerin önlenmesinde yararlı olabileceği ileri sürülmektedir.
Kullanış Şekli:
Taşıdığı antosiyanidinlerin koyu morumsu rengi nedeniyle meyvesinin sıkılması ile elde edilen suyu, içecek (meyve suyu, enerji içeceği, alkolü içecek) ve gıdalarda (jöle, dondurma vb.) renk vermek amacıyla kullanılmaktadır. Meyve suyu kolay içimi sağlamak amacıyla diğer meyve suları ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Adaçayı
İngilizce adı:
Sage
Latince adı:
Salvia officinalis L.
Bileşimi:
Uçucu yağ (%1.5-3.5) [tuyon (%20-60), sineol (%6-16), kafur (%14-37)], kafeik asit türevleri (%3-6) [rozmarinik asit, klorojenik asit], flavonoitler [apigenin ve luteolin glikozitleri], triterpenler [ursolik asit (%5)], diterpenler [karnosolik asit].
Etkisi:
Mide-bağırsak rahatsızlıkları: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında (bakteri, mantar ve virüs) ve yangılarında (Uçucu yağı)
Kullanış Şekli:
Günde 2-3 defa, 2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.3-4 gram yaprak ile yukarıdaki şekilde demlenerek hazırlanan çay ile gargara yapılır.
Uyarı:
Çay şeklinde önerilen miktarlarda kullanılması ile herhangi bir risk bildirilmemektedir. Hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Altın Çilek
İngilizce adı:
Physalis, Cape gooseberry
Latince adı:
Physalis edulis Sims.
Bileşimi:
Karotenoitler, vitaminler (C, B1, B2, B3), pektin, karbohidrat, lifler, mineraller (kalsiyum, fosfor, demir)
Etkisi:
Taşıdığı karotenoitler nedeniyle antioksidan etkisi bulunduğu düşünülmektedir. Ancak insan sağlığı üzerinde etkinliğini ortaya koyabilecek hiç bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Yakın bir tür olan Physalis peruvianum meyvelerinin antioksidan etkisini inceleyen iki deneysel çalışmada in vitro antioksidan kapasitesinin, incelenen diğer tropik meyvelere oranla zayıf olduğu görülmektedir. Popüler kaynaklarda bahsi geçen “zayıflatıcı ve kansere karşı etkili” ifadelerini destekleyen hiç bir bilimsel bulgu bulunmamaktadır.
Kullanış Şekli:
Zarsı dış zarfın içerisindeki turuncu renkli meyve taze ya da kurutularak tüketilmektedir.
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Olgunlaşmamış meyveler zehirlidir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Bamya Çiçeği
İngilizce adı:
Hibiscus, Roselle, Red Sorrel
Latince adı:
Hibiscus sabdariffa L. var. sabdariffa ruber
Bileşimi:
Meyve asitleri (%15-30)[(+)-allohidroksi sitrik asit laktonu; sitrik, malik, tartarik asitler], antosiyaninler [delfinidin ve siyanidin glikozitleri], flavonoitler [gossipetin], müsilajlar
Etkisi:
Bitki ülkemizde yetişmemekte, ithal edilmektedir. Vatanı Afrika (Nijer) olmasına karşılık, yaygın kullanımı nedeniyle uygun iklimi olan ülkelerde kültürü yapılmaktadır. İslam kültüründe Aktarlarda “karkadeh” adı ile bilinir. Bitkinin bamya bitkisi ile aynı aileden olması dışında meyvesi yenilen bamya ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla “bamya çiçeği” olarak adlandırması yanlıştır ve karışıklığa yol açmaktadır. Bu bakımdan “Afrika bamyası” ya da “Kara bamya” olarak adlandırılması daha doğru olacaktır (Baytop, 1999).Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları: İçerisinde yüksek oranda bulunan ve zayıf emilim gösteren meyve asitlerine bağlı olarak hafif laksatif (hafif müshil) etki, iştah artırıcı,Solunum sistemi rahatsızlıkları: Soğuk algınlığı ve nezlede şikayetleri hafifletir, öksürükte balgam söktürücü, Kalp ve damar sistemi rahatsızlıkları: Dolaşımı düzenler, yüksek tansiyonu düşürür, kalp çarpıntısında yararlıdır.
Kullanış Şekli:
1.5-2 gram kuru parçalanmış kaliks üzerine 150 mL taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Uyarı:
1.5-2 gram kuru parçalanmış kaliks üzerine 150 mL taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Böğürtlen Yaprağı
İngilizce adı:
Blackberry
Latince adı:
Rubus fruticosus L. Rubus caesius L., Rubus sanctus Schreber.
Bileşimi:
Meyve asitleri [sitrik asit, izositrik asit], flavonoitler, tanenler (%8-14) [gallo tanenler, dimerik elajik tanenler], polipeptitler
Etkisi:
Yüksek tanen içeriği nedeniyle astrenjan (büzücü) etkilidir. Herhangi bir enfeksiyona bağlı olmayan akut ishal vakalarında yararlanılır. Ayrıca ağız ve boğazda hafif yangı şikayetlerinde ve diş eti kanamalarında gargara şeklinde kullanılır.
Kullanış Şekli:
Günde 2-3 defa 2 gram yaprak tozu ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlenerek içilir, ya da gargara yapılır.
Uyarı:
İshalin 3-4 gün içerisinde geçmemesi durumunda hekime başvurmalıdır.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Açai Üzümü
İngilizce adı:
Acai berry
Latince adı:
Euterpe oleracea Mart.
Bileşimi:
Antosiyanidinler ve polimerizasyon ürünleri (siyanidin ve peonidin glikozitleri), flavonoitler (orientin, homoorientin, taksifolin, luteolin, krizoeriyol, kersetin, viteksin), klorojenik asit, lipitler (%33-49), steroller, protein (%9-14), vitaminler (A, B1, C ve E) ve mineraller (kalsiyum, fosfor, demir).
Etkisi:
Taşıdığı polifenolik bileşiklerin deneysel olarak (in vitro) tespit edilmiş antioksidan etkisi bulunmaktadır. Ancak meyvelerin insan sağlığında ne derecede etkili olabileceğine yönelik ayrıntılı bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. 2009 tarihli bir çalışmada 12 gönüllüye açai üzümü meyve suyu verilmesi ile kanda antioksidan kapasitesinin belirgin bir şekilde yükseldiği bildirilmektedir. Diğer taraftan, Tropiklerde halk arasında yaygın bir şekilde tüketilen 18 meyve suyunun antioksidan kapasitesinin karşılaştırıldığı 2010 tarihli bir diğer çalışmada açai üzümünün antioksidan kapasitesinin ortalarda yer aldığı gözlenmektedir. Bu bakımdan, popüler kaynaklarda yer alan, açai üzümü meyvelerinin etkinliğine ilişkin tüm sağlık önerileri antioksidan etkisi göz önüne alınarak ortaya atılmış kuramsal etkilerdir. Diğer antioksidanlar gibi kalp ve damar sağlığının korunması, iltihaplı hastalıkların tedavisi ve kanserlerin önlenmesinde yararlı olabileceği ileri sürülmektedir.
Kullanış Şekli:
Taşıdığı antosiyanidinlerin koyu morumsu rengi nedeniyle meyvesinin sıkılması ile elde edilen suyu, içecek (meyve suyu, enerji içeceği, alkolü içecek) ve gıdalarda (jöle, dondurma vb.) renk vermek amacıyla kullanılmaktadır. Meyve suyu kolay içimi sağlamak amacıyla diğer meyve suları ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Adaçayı
İngilizce adı:
Sage
Latince adı:
Salvia officinalis L.
Bileşimi:
Uçucu yağ (%1.5-3.5) [tuyon (%20-60), sineol (%6-16), kafur (%14-37)], kafeik asit türevleri (%3-6) [rozmarinik asit, klorojenik asit], flavonoitler [apigenin ve luteolin glikozitleri], triterpenler [ursolik asit (%5)], diterpenler [karnosolik asit].
Etkisi:
Mide-bağırsak rahatsızlıkları: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında (bakteri, mantar ve virüs) ve yangılarında (Uçucu yağı)
Kullanış Şekli:
Günde 2-3 defa, 2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.3-4 gram yaprak ile yukarıdaki şekilde demlenerek hazırlanan çay ile gargara yapılır.
Uyarı:
Çay şeklinde önerilen miktarlarda kullanılması ile herhangi bir risk bildirilmemektedir. Hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Altın Çilek
İngilizce adı:
Physalis, Cape gooseberry
Latince adı:
Physalis edulis Sims.
Bileşimi:
Karotenoitler, vitaminler (C, B1, B2, B3), pektin, karbohidrat, lifler, mineraller (kalsiyum, fosfor, demir)
Etkisi:
Taşıdığı karotenoitler nedeniyle antioksidan etkisi bulunduğu düşünülmektedir. Ancak insan sağlığı üzerinde etkinliğini ortaya koyabilecek hiç bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Yakın bir tür olan Physalis peruvianum meyvelerinin antioksidan etkisini inceleyen iki deneysel çalışmada in vitro antioksidan kapasitesinin, incelenen diğer tropik meyvelere oranla zayıf olduğu görülmektedir. Popüler kaynaklarda bahsi geçen “zayıflatıcı ve kansere karşı etkili” ifadelerini destekleyen hiç bir bilimsel bulgu bulunmamaktadır.
Kullanış Şekli:
Zarsı dış zarfın içerisindeki turuncu renkli meyve taze ya da kurutularak tüketilmektedir.
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Olgunlaşmamış meyveler zehirlidir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Anason
İngilizce adı:
Anise
Latince adı:
Pimpinella anisum L.
Bileşimi:
Uçucu yağ (%2-6) [anetol (%94), estragol (%2)], kafeik asit türevleri [klorojenik asit (%0.1)], flavonoitler [apigenin ve luteolin glikozitleri], sabit yağ (%30), proteik maddeler (%20).
Etkisi:
Mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları: Hazımsızlık, gaz giderici, iştah kaybını giderici, hafif spazm giderici (uçucu yağı). Solunum sistemi rahatsızlıkları:Soğuk algınlığı şikayetlerinde ağız ve boğaz enfeksiyon ve yangılarını giderici, öksürükte balgam söktürücü.
Kullanış Şekli:
Salgı kanalları içerisindeki uçucu yağın etkisini göstermesi için kullanılmadan önce uygun şekilde ufalanması ya da ufalanmış tohumların açıkta tutulmaması gerekir. Sindirimi kolaylaştırmak ve gazı gidermek için; yemeklerden önce 1-2 gram tohum üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 5-10 dakika kapaklı demlik ya da bardakta demlendikten sonra içilir. Önerilen miktar bebekler için bir çay kaşığı, yetişkinler için bir tatlı kaşığıdır.Öksürükte balgamı sökmek için demlenen çay, sabah ve akşamları içilir.
Uyarı:
Hassas kişilerde görülebilecek alerjik tepkimeler haricinde yan etkisi bilinmemektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Ardıç
İngilizce adı:
Juniper
Latince adı:
Juniperus communis L.
Bileşimi:
Uçucu yağ (%1-2) [alfa-pinen, beta-pinen, mirsen, vd. terpenler; karyofilen, kadinen vd. seskiterpen hidrokarbonlar, 4-terpineol vd. terpen alkolleri].Flavonoit glikozitleri, kateşik tanenler, oligomerik proantosiyanidinler, reçine
Etkisi:
Hazımsızlık şikayetlerinde ve iştah kaybında yararlıdır.İdrar miktarını artırır (uçucu yağı).Kan şekerini ve tansiyonu düşürür.
Kullanış Şekli:
Günde 2-3 defa 0.5-1 gram kuru meyve ile hazırlanan çayı içilir. Günlük 10 gramı geçmemelidir. Böbrek ve idrar yolu şikayetleri için bu sistem üzerinde etkili diğer bitkiler ile karıştırılarak hazırlanan çaylar tercih edilmektedir.
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Ancak çok yüksek miktarlarda ve çok uzun süreli kullanılması durumunda böbreklerde tahrişe yol açabilir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Aynısafa
İngilizce adı:
Marigold
Latince adı:
Calendula officinalis L.
Bileşimi:
Triterpen saponinleri (%2-10) [oleanolik asit glikozitleri], flavonoitler (%0.3-0.8) [izoramnetin, kersetin glikozitleri], hidroksi kumarinler [eskuletin, vd.], karotenoitler [lutein, zeaksantin], suda çözünebilen polisakaritler (%15) [ramnoarabinogalaktanlar], poliinler, uçucu yağ (%0.2) [alfa-kadinol]
Etkisi:
Ağız ve boğaz yangılarında; soğuk algınlığında boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerini hafifletici ve terletici olarak önerilmektedir.
Kullanış Şekli:
1-2 gram kuru bitki üzerine 150 mL taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 10 dakika demlendikten sonra içilir.
Uyarı:
Bildirilmemiştir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Ayva
İngilizce adı:
Quince
Latince adı:
Cydonia oblongata L.
Bileşimi:
Müsilaj, siyanogenetik glikozitler [amigdalin], tanenler ve vitamin C.
Etkisi:
Öksürükte yatıştırıcı (siyanogenetik glikozit) ve boğazı yumuşatmak için (müsilaj) ıhlamur gibi bitkiler ile birlikte kullanılması önerilir.
Kullanış Şekli:
Akşamları yatarken 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumu bir fincan su içerisinde 5-10 dakika demlenip içilir. Çay hazırlamak için parçalanmış tohumların kullanılması durumunda çay yoğun jelimsi bir kıvama dönüşeceğinden miktarın düşürülmesi gerekir (yarım çay kaşığı).
Uyarı:
Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Ancak ayva çekirdeklerinin fazla miktarda kullanılması önerilmemektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Bamya Çiçeği
İngilizce adı:
Hibiscus, Roselle, Red Sorrel
Latince adı:
Hibiscus sabdariffa L. var. sabdariffa ruber
Bileşimi:
Meyve asitleri (%15-30)[(+)-allohidroksi sitrik asit laktonu; sitrik, malik, tartarik asitler], antosiyaninler [delfinidin ve siyanidin glikozitleri], flavonoitler [gossipetin], müsilajlar
Etkisi:
Bitki ülkemizde yetişmemekte, ithal edilmektedir. Vatanı Afrika (Nijer) olmasına karşılık, yaygın kullanımı nedeniyle uygun iklimi olan ülkelerde kültürü yapılmaktadır. İslam kültüründe Aktarlarda “karkadeh” adı ile bilinir. Bitkinin bamya bitkisi ile aynı aileden olması dışında meyvesi yenilen bamya ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla “bamya çiçeği” olarak adlandırması yanlıştır ve karışıklığa yol açmaktadır. Bu bakımdan “Afrika bamyası” ya da “Kara bamya” olarak adlandırılması daha doğru olacaktır (Baytop, 1999).Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları: İçerisinde yüksek oranda bulunan ve zayıf emilim gösteren meyve asitlerine bağlı olarak hafif laksatif (hafif müshil) etki, iştah artırıcı,Solunum sistemi rahatsızlıkları: Soğuk algınlığı ve nezlede şikayetleri hafifletir, öksürükte balgam söktürücü, Kalp ve damar sistemi rahatsızlıkları: Dolaşımı düzenler, yüksek tansiyonu düşürür, kalp çarpıntısında yararlıdır.
Kullanış Şekli:
1.5-2 gram kuru parçalanmış kaliks üzerine 150 mL taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Uyarı:
1.5-2 gram kuru parçalanmış kaliks üzerine 150 mL taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Barut Ağacı Kabuğu
İngilizce adı:
Alder buckthorn
Latince adı:
Frangula alnus Miller (=Rhamnus frangula L.)
Bileşimi:
Antrasen türevleri [emodin-fiskiyon ve krizofanol], acı maddeler
Etkisi:
Uyarıcı müshil (stimülan laksatif) etkisi nedeniyle inatçı kabızlıklarda etkilidir. Etkisini kalın bağırsaklarda göstermekte, bağırsak hareketlerini uyarmaktadır. Orta-hafif müshil etkisi nedeniyle spastik kabızlıklarda da yararlanılabilmektedir.
Kullanış Şekli:
Müshil etkiyi sağlayacak en düşük miktarda kullanılması önerilmektedir. Yeterli miktar bitki üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10 dakika demlendikten sonra içilir. Daha etkili bir sonuç alınması için birbirini tamamlayıcı etkilere sahip bitkilerin bir arada kullanılması, müshil etkili bitkilerin daha düşük oranlarda kullanılmasını sağlayabilir. Bu amaçla, eşit miktarlarda (1'er gram) barut ağacı kabuğu, mayıs papatyası çiçeği ve rezene meyvesi karıştırılarak çay şeklinde 10 dakika demlendikten sonra içilebilir.
Uyarı:
Bitkinin kabukları toplandıktan sonra bir yıl kadar bekletilmelidir. Bu süre içerisinde bileşiminde yer alan ve kuvvetli tahriş edici etkisi bulunan antranol türevleri oksitlenerek tahriş edici azalmış antrakinon türevlerine dönüşmektedir. Taze kabukların tüketilmesi halinde aşırı kusma ve şiddetli kramplara neden olmaktadır. İnatçı ve süregen kabızlık vakalarında müshil ilaçlarının sürekli kullanılması risklidir. Önerilen kullanım süresi 10-15 günden uzun olmamalıdır. Bu süreden uzun ya da sürekli kullanılması durumunda vücutta elektrolik dengesinin –bilhassa potasyum- bozulması, idrarda albümin (albüminüri) ve kan (hematüri) gibi klinik tablolara yol açabilir. Potasyum yetmezliği, idrar artırıcı ilaçlar (tiazitler), kalp ilacı (antiaritmik, kardiyoaktif glikozit) ve kortikosteroitler kullanan kişilerde daha belirginleşerek kalp işlevlerinde yetersizlik ve kaslarda zayıflığa neden olabilir. Hamilelikte kullanılması önerilmemektedir. Emziren annelerde anne sütüne geçen miktarın son derece düşük olduğu ve bebekte herhangi bir müshil etkiye yol açmadığı bildirilmektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Böğürtlen Yaprağı
İngilizce adı:
Blackberry
Latince adı:
Rubus fruticosus L. Rubus caesius L., Rubus sanctus Schreber.
Bileşimi:
Meyve asitleri [sitrik asit, izositrik asit], flavonoitler, tanenler (%8-14) [gallo tanenler, dimerik elajik tanenler], polipeptitler
Etkisi:
Yüksek tanen içeriği nedeniyle astrenjan (büzücü) etkilidir. Herhangi bir enfeksiyona bağlı olmayan akut ishal vakalarında yararlanılır. Ayrıca ağız ve boğazda hafif yangı şikayetlerinde ve diş eti kanamalarında gargara şeklinde kullanılır.
Kullanış Şekli:
Günde 2-3 defa 2 gram yaprak tozu ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlenerek içilir, ya da gargara yapılır.
Uyarı:
İshalin 3-4 gün içerisinde geçmemesi durumunda hekime başvurmalıdır.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri:
Civanperçemi
İngilizce adı:
Yarrow
Latince adı:
Achillea millefolium L.
Bileşimi:
Uçucu yağ (%0.2-1.0)[kamazulen (%6-19), kafur (%20), beta-pinen (%20), sineol (%10), karyofilen (%10)], seskiterpen laktonlar [guaianolitler, germakronolitler, proazulenler], polinler, alkamitler, flavonoitler (apigeni ve luteolin glikozitleri], betain.
Etkisi:
Safra akışını artırır (seskiterpenler), spazmları giderir (flavonoitler), ödem ve yangı giderici (proazulenler). Etkisi mayıs papatyası ile benzemektedir. Anadoluda halk arasında genellikle papatya yerine bu bitki kullanılmaktadır. Mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları: Hazımsızlık, hafif spazm ve gaz şikayetlerini gidermek amacıyla etkili olmaktadır. Safra ve karaciğerin işlevsel şikayetlerinde önerilmektedir.
Kullanış Şekli:
Günlük önerilen miktar 3-4 gram çiçek ya da 4.5-6 gram toprak üstü kısmıdır. Günde 2-3 defa 1.5-2 gram parçalanmış bitki kısmı taze kaynatılmış su ile kapaklı fincanda 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
Uyarı:
Papatya polenlerine alerjisi olan kişilerde dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte kullanılmaması önerilmektedir (uçucu yağında eser miktarda tuyon bulunmaktadır). Fazla miktarda kullanılması kan pıhtılaşmasını önleyici (antikoagülan) ve tansiyon ilaçları (hipotansiyon ve hipertansiyon) ile etkileşebilmektedir.
Bulabileceğiniz Doğadan ürünleri: