PROBİYOTİKLİ ÇAY NEDİR?

Probiyotik çay, probiyotik özelliklere sahip içecek anlamına gelir.[1]

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü / Dünya Sağlık Örgütü ve  Uluslararası Probiyotikler, Prebiyotikler Bilim Derneği probiyotikleri “yeterli miktarda uygulandığında, sağlık yararları sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlamıştır.[1]

 

Probiyotikler besin takviyesi olarak çeşitli gıdalarda  mevcuttur. Bu ürünlerin çoğunda probiyotik olarak laktobasil ve bifidobakteri bulunur.[2]

Laktobasiller ve bifidobakteriler, midenin asit ortamına duyarlıdır. Ayrıca, bu bakterilerin vücutta fayda gösterecek yeterli düzeye ulaşmaları içinde bulundukları besin takviyesinin çeşitli üretim, depolama ve taşıma koşullarından etkilenir.[2]

Probiyotiklerin  genel sağlık faydası gösterebilmeleri için bağırsağa canlı ulaşmaları gerekir.[2,3]

Dayanıklı dış katman oluşturabilen yapısıyla  probiyotik bakteri B. coagulans GBI-30, 6086 (GanedenBC30)  laktobasillerden  ve bifidobakterilerden ayrışır.  B. coagulans GBI-30, 6086 bağırsağa yüksek oranda «canlı» ulaşır ve laktobasiller, bifidobakteriler kadar güvenlidir.[2]


  B. coagulans GBI-30, 6086 (GanedenBC30)

  • Dayanıklı dış katman oluşturma yeteneğiyle sıcak suda yaşamaya devam eder.[2,3]
  • Böylelikle, mide asitlerinden de korunarak etkisinden hiç bir şey kaybetmeden bağırsağa ulaşır ve dostluğunu yayar.[2,3]
  • Sadece bağırsakta aktif hale gelir. Düzenli kullanımda bağışıklık ve sindirim sisteminize destek olur.[2,3]


 Probiyotikli sıcak çay düzenli kullanıldığında içeriğindeki probiyotikler sayesinde   bağışıklık  sistemini desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı   olur.  Probiyotik eklenmesi çayın tadını etkilemez.[2,3]

 


  1. 1) Amara AA, Shibl A. Role of Probiotics in health improvement, infection control and disease treatment and management. Saudi Pharmaceutical J 2015;23:107–114.
  2. 2) Adibpour N et al. A review on Bacillus coagulans as a Spore-Forming Probiotic. Appl Food Biotech 2019;6(2):91-100.
  3. 3) Konuray G et al. Potential Use of Bacillus coagulans in the Food Industry. Foods 2018;7(92):1-10.

İLGİNİZİ ÇEKECEK İPUÇLARI

Elmalı, Avokadolu Ve Ispanak Karışımlı Yeşil Çay Tarifi

Detaylı İncele

Kayısılı Relax Soğuk Çay / Relax

Detaylı İncele

Erikli Soğuk Earl Grey / Keyif

Detaylı İncele